Artister 2015

Risør kammermusikkfest er veldig stolt av å kunne presentere festivalartister 2015. 

LOA PR19 Credit Oezguer Albayrak

Leif Ove Andsnes
klaver

Hjemmeside 

Leif Ove Andsnes har blitt omtalt som ”en av de mest begavede musikerne i sin generasjon” (Wall Street Journal). Som solist spiller Andsnes med verdens fremste orkestre og dirigenter, men bruker også mye tid på kammermusikk og plateinnspillinger. Siden 2011 står Beethoven sentralt i hans aktiviteter med The Beethoven Journey, et episk prosjekt der Andsnes vil fremføre komponistens fem pianokonserter. Andsnes har gjort mer enn tredve innspillinger og har i dag en eksklusiv innspillingsavtale med Sony Classical.

music grand 113

Tora Augestad 
sang

Hjemmeside

Tora Augestad er en av de mest allsidige sangerne i sin generasjon. Hun arbeider som konsertsanger og skuespiller, og fremfører alt fra barokk til kabaret, moderne musikk og jazz. Hun har urfremført en rekke verk og operaer skrevet for henne og arbeider for tiden med to av Europas fremste ensembler for moderne musikk; Klangforum Wien og Ensemble Modern. Hun er vokalist i Music for a While med et stjernelag av norske jazzmusikere som Stian Carstensen og Mathias Eick. Hun gjør for tiden stor suksess i Europa med forestillinger av Christoph Marthaler.

Alessio Bax

Alessio Bax
klaver

Hjemmeside

Alessio Bax har blant annet mottatt førstepris i Leeds International Piano Competition og Avery Fisher Career Grant i 2009. Han har gjort solo-opptredener med mer enn hundre orkestre, inkludert London Philharmonics, Royal Philharmonic Orchestra, Houston Symphony, St. Petersburg Philharmonic og the City of Birmingham Symphony Orchestra under ledelse av Sir Simon Rattle. I 2014-15-sesongen er han invitert til å åpne denne med Chamber Music Society of Lincoln Center. Han har også hatt stor suksess med Joshua Bell på turné rundt i Europa og U.S.A. 

6454 by-Lisa-Marie-Mazzucco-e1362176039577-1024x849

Joshua Bell 
fiolin

Hjemmeside

 

Joshua Bell har for lengst etablert seg som av verdens aller fremste artister. I mer enn tredve år har han bergtatt publikum og presse med sin utsøkte teknikk og musikalitet. Bell gjorde sin debut som fjorten-åring med Philadelphia Orchestra under ledelse av Riccardo Muti, og har siden spilt med verdens ledende orkestre og og opptrådt på de mest prestisjetunge festivaler og spillesteder. Den amerikanske stjernefiolinisten har gitt ut mer enn førti plater og høstet en lang rekke priser, deriblant flere Grammy-priser. I 2011 ble Bell utnevnt til kunstnerisk leder for Academy of St.Martin-in-the-Fields.

Sveinung-Bjelland

Sveinung Bjelland
klaver

Hjemmeside

 

Sveinung Bjelland har i flere år stått i første rekke blant våre klassiske pianister. Han har en rekke vellykkede innspillinger bak seg, både som solist og kammermusiker. Ikke minst hans innspilling med verker av Scarlatti og Mendelssohn for Simax er blitt mottatt med begeistring. Innspillingen ble nominert til Spellemannprisen 2006. Han har vært solist med alle våre største orkestre under profilerte gjestedirigenter, og han har rukket å gjeste en rekke konsertserier og festivaler i diverse europeiske land, hvor han har markert seg like sterkt i solistrollen som i kammermusikken.

Stian Carstensen

Stian Carstensen
trekkspill

Hjemmeside

 

Stian Carstensen er en norsk multi-instrumentalist og medlem av Balkan-jazz-ensemblet Farmers Market. Han startet sin karriere som akkordionist og fortsatte å studere jazzgitar ved Musikkonservatoriet i Trondheim. Det var også her han opprettet Farmers Market. Ensemblets innspillinger har fått gode anmeldelser både av kritikere og publikum, inkludert Slav to the Rhythm som mottok Spellemannsprisen i 2012 i den åpne kategorien. Carstensen er en ettertraktet komponist som har vært invitert til å skrive bestillingsverker for anerkjente jazzfestivaler som blant annet Vossajazz.

Escher Quartet 2 - credit Sophie Zhai

Escher String Quartet 

Adam Barnett-Hart, fiolin
Aaron Boyd, fiolin
Pierre Lapointe, bratsj
Brook Speltz, cello

Hjemmeside

Siden de etablerte seg i 2005, er Escher String Quartet blitt  hyllet for sin sjeldent vakre klang og dype musikalske forståelse. I 2013 ble kvartetten et av de få ensemblene som er tildelt den prestisjetunge Avery Fischer Career Grant noensinne og deltok i et program i regi av Chamber Music Society of Lincoln Center. Denne sesongen gjorde Escher sin debut i Royal Concertgebouw i Amsterdam og fikk strålende kritikker. Kvartettens samarbeid med artister som Khatia Buniatishvili og Lynn Harrell har også spilt en vesentlig rolle i Eschers konsertliv. Deres varierte innspillinger inkluderer Zemlinskys komplette kvartetter (Naxos) og Mendelssohn-kvartettene (BIS).

Vilde

Vilde Frang
fiolin

Hjemmeside

Vilde Frang har etablert seg som en av de ledende fiolinister i sin generasjon siden hun debuterte med Mariss Jansons og Oslo-filharmonien 12 år gammel. Det er særlig hennes utsøkte musikalske uttrykk og hennes velutviklede virtuositet og musikalitet som fremheves av kritikere. I 2012 ble hun tildelt Credit Suisse Young Artist Award og gjorde en kritikerrost debut med de berømte Wienerfilharmonikerne under Bernhard Haitink. Frang har vunnet en rekke priser for sine innspilninger. 

2014.martin.frost.2907

Martin Fröst
klarinett

Hjemmeside

Martin Fröst regnes som en av verdens fremste klarinettister.
Han spiller jevnlig med orkestre som Concertgebouw Orchestra Amsterdam, Gewandhausorkestern Leipzig, London Philharmonia Orchestra og New York Philharmonic.
Komponister som Krzysztof Penderecki, Anders Hillborg, Rolf Martinsson og Bent Sørensen har skrevet klarinettkonserter for Martin Fröst. Fröst spiller også kammermusikk i verdens fremste konsertsaler og festivaler sammen med mange av dagens ledende instrumentale solister.

Henning Kraggerud 1, credit Observatoriet - Simax Classics

Henning Kraggerud
fiolin

Hjemmeside

 

Rost for sin lyriske stil og imponerende virtuositet; Henning Kraggerud har tiltrukket seg både publikum og kritikere for sitt genuine kvalitetsspill. De siste årene har han gjort suksess ved sin debut med the Los Angeles Philharmonic og London Philharmonic Orchestra. Andre høydepunkt er hans kritikkerroste opptreden med Dansk Nationalorkester og Orpheus Chamber Orchestra. Kraggerud veksler mellom bratsj og fiolin og er også anerkjent som komponist. Han er kunstnerisk leder for Risør kammermusikkfest og Tromsø Kammerorkester. Han spiller på en Guarneri Del Gesú, eid av Dextra Musica.

Kornstad

Håkon Kornstad
saksofon / tenor

Hjemmeside

Håkon Kornstad er en internasjonalt anerkjent saksofonist, performer og komponist. Han har turnert verden over og gitt ut flere jazzplater som har høstet strålende kritikker. Etter tolv år som saksofonist, begynte han å ta sangtimer og studerte opera på Kunsthøgskolen i Oslo. Kornstads mål nå er å kombinere den blomstrende jazzkarrieren med frilansoppdrag som operasanger. Det nye prosjektet hans, Tenor Battle, kombinerer nettopp jazz og opera på uventet vis.

Moser programme 1

Johannes Moser 
cello

Hjemmeside 

Johannes Moser er blitt hyllet av Gramophone Magazine som ”en av de fineste i dagens forbløffende galleri av unge virtuose cellister”. Den tysk-kanadisk cellisten har gjort opptredener med verdens ledende orkestre som Berlin Philharmoniker, New York Philharmonic og Royal Concertgebouw i Amsterdam. Moser er også kjent for sitt arbeid med barn og unge for å få dem engasjert i klassisk musikk. I 2014 ble han tildelt den prestisjefylte Brahms-prisen. 

Golda Schultz soft

Golda Schultz
sopran

Hjemmeside

Nyanserik stemme og stor sceneutstråling er karakteristikker som går igjen i omtalen av den sør-afrikanske sopranen Golda Schultz. Hun er utdannet ved Juilliard School of Music i New York og debuterte som Grevinne Almaviva (Figaros bryllup) i 2012. Siden har hun gjort seg bemerket i roller som Sophie (Rosenkavaleren) og Kleopatra (Julius Cæsar). Denne sesongen er hun engasjert ved Bayerische Staatsoper som Musetta i La bohème og Micaëla i Carmen og ved Staatsoper Hamburg i urfremføring av Beat Furrers La Bianca Notte. Blant høydepunktene hennes som konsertsanger regnes konsertproduksjonen av Fidelio med Deutsche Kammerphilharmonie og Paavo Järvi og Strauss-gala med Bayerische Staatsoper og Franz Welser-Möst.

Marianna Shirinyan

Marianna Shirinyan
klaver

Hjemmeside

Marianna Shirinyan er en av Europas ledende pianister, etterspurt både som solist og som kammermusiker. Hun har opptrådt som solist med internasjonalt anerkjente orkestre som Bayerischer Rundfunk Symphonieorchester, Oslo Filharmonien og Münchner Symphoniker. Shirinyan gjester jevnlig i festivaler som Schleswig-Holstein Musik Festival i Lübeck og Festspillene i Bergen. I tillegg har hun vunnet en rekke priser som inkluderer Danmarks Radio P2s Artist Pris 2010. I sesongen 2013-14 var hun ’artist in residence’ ved Odense Symphony Orchestra. Dessuten er hun kunstnerisk leder ved ’Accord Parfait’, kammermusikkfestival i Irancy, Frankrike. 

nils-harald-sødal

Nils Harald Sødal
tenor

 

Etter en aktiv frilanskarriere, ble Nils Harald Sødal en del av Nasjonaloperaens faste solistensemble i 2012. Sødal har gjestet flere europeiske operascener og høstet rosende kritikker i internasjonale tidsskrifter som Opernwelt og Opernglas. Hans debut ved den verdensberømte Semperoper i Dresden i 2012 fikk strålende mottakelse, og da Nasjonaloperaen gjestet Savonlinna Opera Festival med Peter Grimes samme år, begeistret han en samstemt finsk presse i tittelrollen. Ved Nasjonaloperaen har han sunget tittelrollen i Peter Grimes og større roller i Den glade enke, La Traviata og Carmen. I tillegg til å være operasanger, er Sødal også en kritikerrost romanforfatter.

Tomter Nicky Twang

Lars Anders Tomter 
bratsj

 

Lars Anders Tomter er en av dagens fremste bratsjister. Han har opptrådt som solist med ledende orkestre som BBC Symphony, Royal Philharmonic og Oslo Filharmoniske Orkester og er ofte omtalt som ’kjempen av den nordiske bratsj’. Tomter er kjent gjesteartist ved festivaler som Verbier og BBC Proms. Han har vært kunstnerisk leder for Risør kammer-musikkfest siden starten i 1991, er professor ved NMH og gjesteprofessor ved København Musikkakademi. I 2010 ble han utnevnt til ridder av 1.klasse av St.Olavs Orden. Han spiller på en Gasparo da Salò fra 1590. 

Terje Tønnesen

Terje Tønnesen 
fiolin

 

Terje Tønnesen er blant Norges ledende fiolinister og innehar en sentral posisjon i norsk musikkliv, med sine stillinger både som kunstnerisk leder for Det Norske Kammerorkester og som førstekonsertmester i Oslo Filharmoniske Orkester. Tønnesen har vunnet flere internasjonale priser og har her hjemme mottatt både Griegprisen, Kritikerprisen og Lindemanpris. Tønnesen leder i tillegg også det svenske ensemblet Camerata Nordica. 

Bugge-Wesseltoft

Bugge Wesseltoft 
klaver 

Hjemmeside

Bugge Wesseltoft er for lengst etablert som en av Norges mest internasjonalt profilerte jazzmusikere, både som pianist, komponist og produsent. Han har spilt med bl.a.Jan Garbarek, Terje Rypdal og Billy Cobham. Wesseltoft er tildelt tre Spellemannspriser, og har et bredt repertoar innenfor tradisjonell jazz, klassisk improvisasjon, verdensmusikk og jazz med innslag av elektroniske/digitale elementer.

 Det Norske Kammerorkester

Det Norske 
Kammerorkester

Hjemmeside

Orkesteret ble etablert i 1977 av nåværende leder Terje Tønnesen. Anerkjennelsen kom raskt både nasjonalt og internasjonalt. DNK har siden gjestet konsertsaler, serier og festivaler i Europa, USA og Asia, utgitt mer enn tredve album og spilt med mange av verdens fremste solister. Iona Brown og Terje Tønnesen har som ledere vært premissleverandører for spillestilen til norske strykere gjennom sitt lange virke i orkesteret. I 2013 ble orkesteret og Terje Tønnesen tildelt den prestisjetunge Lindemanprisen.