Artister 2014

Medvirkende under Risør kammermusikkfest 2014

 

Tomter Nicky Twang

Lars Anders
Tomter

(bratsj)

 

Lars Anders Tomter er en av dagens fremste bratsjister. Han har opptrådt som solist med ledende orkestre som BBC Symphony, Royal Philharmonic og Oslo Filharmoniske Orkester og er ofte omtalt som ’kjempen av den nordiske bratsj’.
Tomter er kjent gjesteartist ved festivaler som Verbier og BBC Proms. Han har vært kunstnerisk leder for Risør kammer-musikkfest siden starten i 1991, er professor ved NMH og gjesteprofessor ved København Musikkakademi. I 2010 ble han utnevnt til ridder av 1.klasse av St.Olavs Orden. Han spiller på en Gasparo da Salò fra 1590.

Lars Anders Tomter spiller på følgende konserter under årets festival:

Tirsdag 24. juni: Åpningskonsert
Onsdag 25. juni: Avvist
Onsdag 25. juni: Svik og tilgivelse
Torsdag 26. juni: Uønsket i det gode selskap
Fredag 27. juni: Musikalske fortellinger
Fredag 27. juni: B-A-C-H
Lørdag 28. juni: Sigøynere, jøder og annet
Lørdag 28. juni: Stangholmen

 Henning-Kraggerud-5-credit-Robert-Romik

Henning Kraggerud

(fiolin)

Hjemmeside

 

Rost for sin lyriske stil og imponerende virtuositet; Henning Kraggerud har tiltrukket seg både publikum og kritikere for sitt genuine kvalitetsspill. De siste årene har han gjort suksess ved sin debut med the Los Angeles Philharmonic og London Philharmonic Orchestra. Andre høydepunkt er hans kritikkerroste opptreden med Dansk Nationalorkester og Orpheus Chamber Orchestra. Kraggerud veksler mellom bratsj og fiolin og er også anerkjent som komponist. Han er kunstnerisk leder for Risør kammermusikkfest og Tromsø Kammerorkester. Han spiller på en Guarneri Del Gesú, eid av Dextra Musica.

Henning Kraggerud spiller på følgende konserter under årets festival:

Tirsdag 24. juni: Åpningskonsert
Fredag 27. juni: Kranglefant og hissigpropp
Fredag 27. juni: Ærlighet varer lengst
Lørdag 28. juni: Sigøynere, jøder og annet
Lørdag 28. juni: Stangholmen
Søndag 29. juni: Jesu syv siste ord på korset 

elias akselsen

Elias Akselsen (sang) 

Elias Marenius Akselsen er en norsk vokalist og tilhører den nasjonale minoriteten ‘tater’. Med sin spesielle stemme og utstråling er han den fremste representanten for romanifolkets musikk i Norge. Akselsen og hans familie var reisende og vandret i Sverige store deler av 1960 og 70-årene. Han  returnerte til Norge og startet en omfattende tradisjons-formidling med flere plateutgivelser. I 2001 mottok Akselsen NRKs folkemusikkpris. Året etter (2002) var han nominert til Spellemannprisen i visesang.

Elias Akselsen synger på følgende konserter under årets festival:

Tirsdag 24. juni: Åpningskonsert
Tirsdag 24. juni: Reisende folk
Lørdag 28. juni: Stangholmen

TomOttarAndreassen

Tom Ottar Andreassen

(fløyte)

 

 

Tom Ottar Andreassen er en norsk fløytist, kammermusiker, dirigent og musikkpedagog. Som solofløytist i Kringkastings-orkesteret og Det Norske Kammerorkester er han blant Norges mest profilerte blåsere. Han har spilt kammermusikk i blant annet Wigmore Hall og gjestet orkestre som WDR Sinfonie-orchester og Stuttgart Philharmoniker. Andreassen har medvirket ved et stort antall plateinnspillinger, blant annet i Yngve Slettholms fløytekonsert Possible Selections med Oslo-filharmonien. Han er professor ved Barratt Due musikkinstitutt og Norges musikkhøgskole.

Tom Ottar Andreassen spiller på følgende konserter under årets festival:

Tirsdag 24. juni: Åpningskonsert
Onsdag 25. juni: Barnas ønskekonsert

Leif Ove Andsnes 1

Leif Ove Andsnes

(klaver)

 

Hjemmeside

 

Leif Ove Andsnes har blitt omtalt som «en av de mest begavede musikerne i sin generasjon» (Wall Street Journal). Som solist spiller Andsnes med verdens fremste orkestre og dirigenter, men bruker også mye tid på kammermusikk og plateinnspillinger. Siden 2011 står Beethoven sentralt i hans aktiviteter med The Beethoven Journey, et episk prosjekt der Andsnes vil fremføre komponistens fem pianokonserter. Andsnes har spilt inn mer enn tredve innspillinger og har i dag en eksklusiv innspillingsavtale med Sony Classical.

Leif Ove Andsnes spiller på følgende konserter under årets festival:

Onsdag 25. juni: Avvist
Torsdag 26. juni: Lovprist, men ikke akseptert
Fredag 27. juni: Kranglefant og hissigpropp

Mustafa can

Mustafa Can

(forfatter)

Mustafa Can er prisbelønnet journalist, kjent blant annet fra Sveriges Radio. Hans første bok Tett inntil dagene kom på norsk i 2008. Det var en bok som vekket enorm oppsikt både i Sverige og Norge.

Mustafa Can forteller om identitet i den postmoderne tid under årets festival:

Onsdag 25. juni: Vår tids besettelse av identitet

Stian Carstensen

Stian Carstensen

(akkordion)

 

Hjemmeside

Stian Carstensen er en norsk multi-instrumentalist og medlem av Balkan-jazz-ensemblet Farmers Market. Han startet sin karriere som akkordionist og fortsatte å studere jazzgitar ved Musikkonservatoriet i Trondheim. Det var også her han opprettet Farmers Market. Ensemblets innspillinger har fått gode anmeldelser både av kritikere og publikum, inkludert Slav to the Rhythm som mottok Spellemannsprisen i 2012 i den åpne kategorien. Carstensen er en ettertraktet komponist som har vært invitert til å skrive bestillingsverker for anerkjente jazzfestivaler som blant annet Vossajazz.

Stian Carstensen spiller på følgende konserter under årets festival:

Tirsdag 24. juni: Åpningskonsert
Tirsdag 24. juni: Reisende folk
Onsdag 25. juni: Barnas ønskekonsert
Torsdag 26. juni: Uønsket i det gode selskap
Lørdag 28. juni: Stangholmen  

Catharina Chen

Catharina Chen

(fiolin)

 

Hjemmeside

Catharina Chen regnes som en av Norges mest lovende unge musikere. Hun har vært solist med alle de store orkestrene i Norge og høydepunkter i Chens karriere inkluderer solistoppdrag med Shanghai symfoniorkester og Dallas symfoniorkester. Som solist har hun spilt i ledende konsertsaler som Concertgebouw, Carnegie Hall og i flere internasjonale festivaler. Chen har mottatt en rekke priser, blant annet Ungdommens Musikkmesterskap og Oslo City Artist Award. Hun er, som tidenes yngste, orkesterleder ved Den Norske Opera & Ballett.

Catharina Chen spiller på følgende konserter under årets festival:

Onsdag 25. juni: Avvist
Fredag 27. juni: Kranglefant og hissigpropp
Fredag 27. juni: Ærlighet varer lengst
Lørdag 28. juni: Himmelsk sendebud 

 Natalie Clein 3

Natalie Clein

(cello)

 

Hjemmeside

 

Etablert på den internasjonale konsertscenen, har Natalie Clein vært omtalt som ’en hypnotiserende cellist som spiller alt med lidenskap’ av The Times. Hun opptrer jevnlig med  verdens-kjente orkestre, inkludert Philharmonia, Hallé, City of Birmingham og Boston Symphony. Cleins vedvarende satsing på å utvikle cellorepertoaret har inkludert bestillingsverk av Sir John Tavener og Thomas Larcher, blant annet. Hun er kunstnerisk leder for Purbeck kammermusikkfestival UK, og har i dag en eksklusiv innspillingsavtale med Hyperion Records.

Natalie Clein spiller på følgende konserter under årets festival:

Tirsdag 24. juni: Åpningskonsert
Onsdag 25. juni: Avvist
Fredag 27. juni: Musikalske fortellinger
Fredag 27. juni: Kranglefant og hissigpropp
Fredag 27. juni: B-A-C-H
Lørdag 28. juni: Sigøynere, jøder og annet

 GDR Portrett.Hi-res

Geir Draugsvoll

(bajan)

 

Hjemmeside

 

Geir Draugsvoll er internasjonalt anerkjent som en av de fremste musikere på sitt instrument, klassisk akkordeon (bajan). Med et repertoar som spenner fra Bach, Mozart og Grieg til moderne klassikere som Gubaidulina og Piazzolla, har han turnert over hele Europa, i USA og Asia, og opptrådt på de fremste festivaler og konsertarenaer. Han har vært solist med London Symphony Orchestra, Marinsky Orchestra og flere andre. Dette inkluderer opptredener med bl.a. Valery Gergiev, Vasily Petrenko og Reinbert de Leeuw. Han har gjort innspillinger for EMI, BIS, Simax og mange andre.

Geir Draugsvoll spiller på følgende konserter under årets festival:

Tirsdag 24. juni: Åpningskonsert
Torsdag 26. juni: Fiendtlige holdninger
Fredag 27. juni: Musikalske fortellinger
Søndag 29. juni: Jesu syv siste ord på korset

 Karen Gomyo

Karen Gomyo

(fiolin)

 

Hjemmeside

I 2008 mottok Gomyo prisen Avery Fisher Grant og ble med dette hyllet av Chicago Tribune som en «førsteklasses artist med ekte musikalsk retning, vitalitet, briljans og intensitet». Gomyo har vært solist med en rekke verdenskjente orkestre og dirigenter som blant annet Leonard Slatkin og David Zinman, med stor suksess. Gomyo er en ivrig kammermusiker og har spilt ved ledende kammermusikkfestivaler i Europa.s

Karen Gomyo spiller på følgende konserter under årets festival:

Tirsdag 24. juni: Åpningskonsert
Onsdag 25. juni: Svik og tilgivelse
Torsdag 26. juni: Uønsket i det gode selskap
Torsdag 26. juni: Lovprist, men ikke akseptert
Lørdag 28. juni: Sigøynere, jøder og annet

 Gordon1

David Gordon

(cembalo)

 

Hjemmeside

 

Cembalist, jazzpianist og komponist David Gordon studerte matematikk ved universitetet i Bristol før musikken tok føringen. Han har turnert over hele verden med ulike type ensembler som blant annet tangobandet Zum, barokkorkestret The English Concert, jazzgruppen David Gordon Trio, tidligmusikk/ jazzgruppen Respectable Groove, samt med fiolinistene Nigel Kennedy og Andrew Manze. Som komponist og musiker har David Gordon mer enn tyve CD-innspillinger bak seg.

David Gordon spiller på følgende konserter under årets festival:

Tirsdag 24. juni: Åpningskonsert
Torsdag 26. juni: Uønsket i det gode selskap
Torsdag 26. juni: Lovprist, men ikke akseptert
Fredag 27. juni:  Ærlighet varer lengst
Lørdag 28. juni: Himmelsk sendebud 

 Christian Ihle Hadland

Christian Ihle Hadland

(klaver)

 

 

Christian Ihle Hadland er en av Norges fremste pianister og er kunstnerisk leder for Stavanger International Chamber Music Festival sammen med klarinettisten Martin Fröst. I 2010 utga han sitt første soloalbum med verker av Chopin og Schumann (Simax), som høstet gode kritikker. I 2011 ble han kåret til New Generation Artist i BBC Radio 3. Han er årlig gjest ved festspillene i Bergen og har spilt med de fleste svenske og britiske orkestre. 

Christian Ihle Hadland spiller på følgende konserter under årets festival: 

Onsdag 25. juni: Nisser og dverge
Torsdag 26. juni: Uønsket i det gode selskap
Fredag 27. juni: Ærlighet varer lengst
Lørdag 28. juni: Sigøynere, jøder og annet
Lørdag 28. juni: Himmelsk sendebud 

 Photo 8 (cred. Tonje Thilesen)

David Hansen

(kontratenor)

  

Hjemmeside

Hansen hadde sin europeiske debut ved Aixen-Provence-festivalen i 2004. Hans fengslende fremførelser har raskt etablert ham som en av sin generasjons forløpere. David Hansen er blitt invitert til å synge ved store festivaler og operahus rundt om i Europa. Et av høydepunktene i Hansens karriere er Carmina Burana med  Berliner-filharmonikerne under ledelse av dirigent Sir Simon Rattle. Hans debutplate for Sony Classical, Rivals, ble utgitt i 2013 til strålende anmeldelser.

David Hansen spiller på følgende konserter under årets festival: 

Onsdag 25. juni: Svik og tilgivelse
Torsdag 26. juni: Uønsket i det gode selskap
Fredag 27. juni: Ærlighet varer lengst
Lørdag 28. juni: Himmelsk sendebud 

MO200810341682527AR

Håkon Harket

(historiker / skribent)

Håkon Harket er idéhistoriker, forlegger og kulturskribent med bakgrunn som journalist. Hans bok om Grunnlovens §2, Paragrafen, Eidsvold 1814 utkommer til 4. mai, 200 årsdagen for riksforsamlingens vedtak. Han har tidligere utgitt en rekke bøker, senest Jødehat – Antisemittismens historie fra antikken til i dag (s.m. Trond Berg Eriksen og Einhart Lorenz). Til daglig arbeider han som forlagssjef i Forlaget Press.

Fredag 27. juni: Publikumsakademiet Hva tenkte de?

Ragnhild Hemsing 1

Ragnhild Hemsing

(fiolin)

 

Hjemmeside

I en alder av bare tretten år hadde Ragnhild Hemsing en vellykket debut med Bergen Filharmoniske Orkester. Etter dette har hun raskt etablert seg som en av sin  generasjons ledende fiolinvirtuoser. Hemsing har utmerket seg ved sine tolkninger av klassiske verk, samt sine folkeprogram skrevet for hardingfele. Hennes særegenhet har ført til invitasjoner til alle store festivaler og konsertsteder rundt om i Norge. Hun har mottatt en rekke priser, blant annet den prestisjefylte Beethoven-Ring i 2014.

Ragnhild Hemsing spiller på følgende konserter under årets festival:

Onsdag 25. juni: Nisser og dverge
Lørdag 28. juni: Sigøynere, jøder og annet
Lørdag 28. juni: Stangholmen

Kam Sharon 3

Sharon Kam

(klarinett)

 

Hjemmeside

Magasinet Gramophone har omtalt Sharon Kam som en artist med «enorm fantasi og særegenhet». Etter sin debut med Israel Filharmoniske Orkester bare seksten år gammel, har Kam vært solist med noen av verdens beste orkestre, som Gewandhausorkesteret i Leipzig og London Symphony Orchestra. Kam har jevnlige opptredener som solist og kammermusiker ved anerkjente festivaler som Verbier, Cork og Delft. Blant de mange priser Kam har mottatt i løpet av sin karriere, er det verdt å nevne blant annet ECHO-prisen og Deutsche Schallplattenkritik-prisen.

Sharon Kam spiller på følgende konserter under årets festival: 

Onsdag 25. juni: Avvist
Torsdag 26. juni: Fiendtlige holdninger
Fredag 27. juni: Musikalske fortellinger
Fredag 27. juni: Kranglefant og hissigpropp
Lørdag 28. juni: Sigøynere, jøder og annet
Lørdag 28. juni: Himmelsk sendebud 

Leschenko

Polina Leschenko

(klaver)

 

Leschenko debuterte som solist med Leningrad Symfoniske Orkester i det daværende Leningrad da hun var åtte år gammel. Hun opptrer nå over hele verden med orkestre som Hallé, London Mozart Players, Camerata Salzburg og Australian Chamber Orchestra. Som kammermusiker opptrer hun jevnlig med artister som Martha Argerich, Julian Rachlin  og Heinrich Schiff. Hennes første CD fikk strålende mottakelse, og den nyeste, med verk av Liszt, har innbrakt henne en rekke priser.

Polina Leschenko spiller på følgende konserter under årets festival:

Tirsdag 24. juni: Åpningskonsert
Onsdag 25. juni: Nisser og dverge
Lørdag 28. juni: Sigøynere, jøder og annet
Lørdag 28. juni: Stangholmen

Halvor Moxnes

Halvor Moxnes

(teolog)

Halvor Moxnes er cand. theol. fra Universitet i Oslo og dr. theol. i 1978, etter studier i USA og England. Moxnes har vært universitetslektor og siden 1984 professor i teologi med særlig vekt på Det nye testamente ved Det teologiske fakultet. Han har hatt flere lengre studieopphold ved universiteter i USA, Canada og Storbritannia. Moxnes ble utnevnt til æresdoktor ved Københavns Universitet i 2005 og er medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi fra 2003. Moxnes har utgitt flere bøker, den siste i 2012 med tittelen Jesus and the Rise of Nationalism. Boka viser hvordan bildene av Jesus tok del i diskusjonene om nasjonal identitet knyttet til nasjonale helter, borgerrettigheter, mannsroller og forhold til 'de andre'.

Søndag 29. juni: Publikumsakademiet Ubuden gjest

Enrico Pace

Enrico Pace

(klaver)

 

Hjemmeside

Denne italienske pianisten begynte sin internasjonale karriere da han vant Franz Liszt Piano Competition i 1989 og har siden vært en etterspurt solist ved ledende europeiske og latinamerikanske orkestre og festivaler. «Pace…er rett og slett en fantastisk pianist» skrev Süddeutsche Zeitung etter hans Beethovensyklus med fiolinisten Leonidas Kavakos under festspillene i Salzburg i 2012. Hans innspilling med verk av Liszt lokket frem liknende superlativer samme år.

Enrico Pace fremfører på følgende konserter under årets festival:

Onsdag 25. juni: Avvist
Onsdag 25. juni: Svik og tilgivelse
Torsdag 26. juni: Lovprist, men ikke akseptert
Fredag 27. juni: Musikalske fortellinger
Fredag 27. juni: Kranglefant og hissigpropp
Lørdag 28. juni: Sigøynere, jøder og annet
Lørdag 28. juni: Stangholmen

Christian Poltera 1

Christian Poltéra

(cello)

 

Hjemmeside

Christian Poltéra er en av de fremste cellister i sin generasjon. Han har opptrådt som solist med eminente orkestre som Leipzig Gewandhaus Orchester og Royal Liverpool Philharmonic og under verdens ledende festivaler. Kommende høydepunkt inkluderer konserter med Los Angeles Philharmonic, the SWR Stuttgart Radio Symphony samt gjenbesøk til festivalene i Salzburg og Edinburgh. Hans CDinnspillinger har mottatt en rekke kritikerroste anmeldelser og fikk priser som Diapason d´or. Han spiller på en Mara, bygd i 1711 av Antonio Stradivari.

Christian Polterá spiller på følgende konserter under årets festival:

Tirsdag 24. juni: Åpningskonsert
Onsdag 25. juni: Svik og tilgivelse
Torsdag 26. juni: Lovprist, men ikke akseptert
Fredag 27. juni: Musikalske fortellinger
Lørdag 28. juni: Sigøynere, jøder og annet

Alexander Sitkovetsky

Alexander Sitkovetsky

(fiolin)

 

Hjemmeside

Alexander Sitkovetsky favner vidt både som solist og kammermusiker. Han har blant annet spilt med orkestre som Netherlands Philharmonic, Royal Philharmonic og St.Petersburg Symphony Orchestra. Som en ivrig kammermusiker opptrer Sitkovetsky jevnlig med Sitkovetsky Trio rundt om i Europa. Han har også fått gleden av å delta under den prestisjefylte Chamber Music Society Two-programmet ved Lincoln Center.

Alexander Sitkovetsky spiller på følgende konserter under årets festival:

Tirsdag 24. juni: Åpningskonsert
Onsdag 25. juni: Avvist
Onsdag 25. juni: Svik og tilgivelse
Fredag 27. juni: Kranglefant og hissigpropp
Fredag 27. juni: B-A-C-H

PerKristianSkalstad02-kopi

Per Kristian Skalstad

Per Kristian Skalstad har markert seg som fiolinist og dirigent med et allsidig repertoar og et bredt virkefelt. Etter utøvende diplomeksamen ved NMH i 1995 og senere Diplom i orkesterledelse i 2002, har han vært ansatt som konsertmester i operaorkesteret og fiolinist i Oslo Strykekvartett. Skalstad har hatt dirigentoppdrag i alle de store norske orkestrene og ved DNO&B. Per Kristian Skalstad har vært festivalmusiker og dirigent for Risør kammermusikkfest siden oppstarten i 1991.

Per Kristian Skalstad spiller på følgende konserter under årets festival:

Onsdag 25. juni: Svik og tilgivelse
Torsdag 26. juni: Fiendtlige holdninger
Fredag 27. juni: Ærlighet varer lengst
Lørdag 28. juni: 
Himmelsk sendebud 
Søndag 29. juni: I ytterste konsekvens
Søndag 29. juni: Avslutningskonsert

Hans kristian kjos sørensen

Hans-Kristian Kjos Sørensen

(slagverk)

 

Hjemmeside

Slagverkeren Hans-Kristian Kjos Sørensen er internasjonalt kjent for sin allsidighet og kreativitet. Han har gjestet Europas fremste festivaler deriblant ICMF Stavanger, Schleswig-Holstein og Aldeburgh, og opptrer jevnlig på konsertscenene med Det Norske Kammer-orkester og Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. Han har vært kunstnerisk leder for flere prosjektersom kombinerer elementer fra musikk, teater og film. Sørensens repertoar er bredt sammensatt av jazz, klassisk, improvisasjoner og samtidsmusikk.

Hans-Kristian Kjos Sørensen spiller på følgende konserter under årets festival:

Torsdag 26. juni: Lovprist, men ikke akseptert
Torsdag 26. juni: 
Fiendtlige holdninger
Fredag 27. juni: Kranglefant og hissigpropp
Fredag 27. juni: B-A-C-H

vertavo 1

Vertavo String
Quartet

Øyvor Volle, violin
Annabelle Meare, violin
Berit Cardas, viola
Bjørg Lewis, cello

Siden Vertavokvartettens oppstart i 1984 har deres dynamiske energi og kunstneriske håndverk trollbundet publikum verden over. Kvartetten har turnert vidstrakt både i Europa og i Nord-Amerika. Kvartettens samarbeid med artister som Jean-Yves Thibaudet og Leif Ove Andsnes har også spilt en vesentlig rolle i Vertavos konsertliv. Deres varierte CD-innspillinger har mottatt en rekke kritikerroste anmeldelser, og deres innspilling av Grieg- og Debussy-kvartettene fikk prisen Diapason d´Or.

Vertavo spiller på følgende konserter under årets festival:

Onsdag 25. juni: Nisser og dverge
Torsdag 26. juni: Fiendtlige holdninger
Søndag 29. juni: Avslutningskonsert

 Det Norske Kammerorkester

Det Norske 
Kammerorkester

 

Hjemmeside

Orkesteret ble etablert i 1977 av nåværende leder Terje Tønnesen. Anerkjennelsen kom raskt både nasjonalt og internasjonalt. DNK har siden gjestet konsertsaler, serier og festivaler i Europa, USA og Asia, utgitt mer enn tredve album og spilt med mange av verdens fremste solister. Iona Brown og Terje Tønnesen har som ledere vært premissleverandører for spillestilen til norske strykere gjennom sitt lange virke i orkesteret. I 2013 ble orkesteret og Terje Tønnesen tildelt den prestisjetunge Lindemanprisen.

Det Norske Kammerorkester spiller på følgende konserter under årets festival:

Tirsdag 24. juni: Åpningskonsert
Onsdag 25. juni: Nisser og dverge
Onsdag 25. juni: Avvist
Onsdag 25. juni: Svik og tilgivelse
Torsdag 26. juni: Uønsket i det gode selskap
Torsdag 26. juni: Lovprist, men ikke akseptert
Torsdag 26. juni: Fiendtlige holdninger
Fredag 27. juni: Musikalske fortellinger
Fredag 27. juni: Ærlighet varer lengst
Lørdag 28. juni: Himmelsk sendebud 
Søndag 29. juni: I ytterste konsekvens
Søndag 29. juni: Jesu syv siste ord på korset
Søndag 29. juni: Avslutningskonsert